sábado, 6 de noviembre de 2010

ACT.41 Llibre IV de la República de Plató

IDEES PRINCIPALS

En aquest fragment del llibre IV de la República Plató, és a dir Sòcrates, parla amb el seu interlocutor. Dins de la ciutat ideal que estan creant ells parlen d’un tema en concret, d’una virtud, la temprança. Tot i que més tard faran una referència a la justícia ja que tenen relació entre elles.
Per ell la temprança és aquella virtud/valor de saber controlar les passions i plaers ho relaciona amb la dita ser amo de si mateix reflexionant a la vegada sobre aquest significat.

TÍTOL

Ser amo sense ser esclau

ANÀLISI DEL TEXT

En aquest text Plató fa referencia a la virtud de la templança com a ordre, és a dir quan allò bo i propi de la persona sotmet al dolent, quan la persona és més bona que no pas dolenta, d’aquesta virtud l’anomeramen temprança.
La temprança per a ell no significa ser amo de si mateix perque sinó estas dien també que ets esclau de tu mateix, sino que es saber controlarte emocionalment.

Segons Plató diu més tard que a la seva ciutat ideal i hauran tan persones bones com d’altres en que la seva part dolenta sotmeti a la bona, i d’aquest equilibri entre aquest dos tipus de persones l’anonara justícia. Serà a través de les virtuds i concretament a aquesta en que Plató concevi la seva idea de felicitat, que no sera més que arribar a la virtud i d’aquesta manera arribar a la felicitat. En definitiva que cadascuna de les parts de l’ànima fagi allò que li pertoca.

Tot i així hem de tenir en compte que la felicitat no consisteix només en la virtud sinó arribar al coneixement de le idees.

COMPARACIÓ

Socrates a diferencia de Plató identifica la virtud amb el saber, ja que només es podra ser just o fer el bé si la persona sap el que allò significa. Tot i així els dos identifiquen la saviesa per part de Sòcrates, el coneixement de les idees de Plató amb la virtud per tal d’arribar a la felicitat.

En aquesta presentació ens mostra en forma de power point visualitzat les diferents teories així com l'importancia del llibre de la República de Plató.

1 comentario: