sábado, 6 de noviembre de 2010

ACT.37 La naturalesa de les idees de Plató

"- La realitat en si mateixa, que té un ésser que exposem en les nostres
preguntes i respostes, ¿es presenta sempre de la mateixa manera i en idèntic
estat, o cada vegada de forma diferent? La igualtat en si, la bellesa en si,
cadascuna de les realitats en si, l'ésser, admet un canvi qualsevol? ¿O
constantment cadascuna d'aquestes realitats que tenen en si i respecte a si
mateixa una única forma, sempre es presenta d'idèntica forma i en idèntic
estat, i mai, en cap moment i de cap manera, no admet cap canvi?
- És necessari, Sòcrates -va respondre Cebes-, que es presenti d'idèntica forma
i en idèntic estat."


Idees principals

Aquest text escrit per Plató, trobem com Sòcrates fa una pregunta extensa sobre el món de les idees a Cebes, el seu interlocutor. Li pregunta si la realitat canvia o si es sempre la mateixa, d’aquesta manera arriba a la conclusió que és necesària una realitat que sigui de la mateixa forma i no canviin respecte els altres.

Títol
Realitats canviants

Anàlisi del text

Aquest fragment es troba dins d’un llibre de maduresa anomenat Fedó. Aquesta época és caracteritza pels diàlges dogmàtics en que Sòcrates encara és el protagonista i la veu de Plató.
Rerefent a la forma d’expossar les idees veiem una influència socràtica pel que fa les preguntes retòriques o l’ús del diàleg, però per altra banda les idees que exposa són propies de Plató.

Plató es pregunta si hi ha una realitat comuna i objectiva per a tothom, tal com les idees de bellesa o igualtat que sempre són iguals al llarg del temps. A diferència de l’ésser humà o cosses naturals que varien. D’aquesta manera no es pot arribar al coneixement total de la realitat, és a dir a una realitat objectiva.

Tot i així, troba al món intel·ligible, el món de les idees, una veritat universal tal i com l’entia Sòcrates. Dins d’aquestes idees trobem la bellesa, no les coses belles i la igualtat no allò que representa la igualtat al món sensible.

Comparació

Tot i que s’estableixen diferents similituds entre Sòcrates i Plató, veiem una diferència. Sòcrates creu que la veritat absoluta es troba al món sensible en canvi Plató afirma que aquesta es troba al món intel·ligible.

Per altra banda el fet d’afirmar una veritat absoluta es posa en contra del relativisme sofista de filòsofs com Protàgores o Gorgies. També estableix una paral·lelisme entre el món de les idees amb l’ésser de Parmènides i el món sensible de les coses aparents del monisme dinàmic de Heràclit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario