sábado, 6 de noviembre de 2010

ACT.35 Similituds i diferències entre Empèdocles-Anaxàgores-Atomistes


Com a semblances entre les tres teories trobem que totes intenten explicar com es formen les coses, la matèria; tot i que els atomistes parlen en termes més amplis i generals, el cosmos.

Trobem més semblances entre Empèdocles i Anaxàgores ja que diuen que tots els cossos estan formats per el mateix i que això per el que esta format es etern.
Segons Empèdocles estem formats per quatre arrels: foc, aigua, aire i terra i aquestes s’ajunten( naixem) o es separen (morim) segons l’amor i l’odi, en canvi Anaxàgores diu que estem formats per llavors qualitativament diferents anomenades homeomeries i a més introdueix el concepte de noüs que és allò que fa moure les homeomeries a juntar-se, també anomenada inteligència.

Com anteriorment he dit els atomistes (Democrit i Leucip) parlen en altres termes més concrets ‘atoms’ és allo que es mou en el buit i que dóna ordre i forma al cosmos.

L’arkhé per Empèdocles i Anaxàgores és etern i manté unes semblançes amb l’ésser de Parmènides. A diferència dels àtoms dels atomistes que es mouen d’una manera mecànica per el no-ésser.

Els elements es mouen per dos principis depenent del filòsof en que es referim, noüs per Anaxàgores i l’amor i l’odi per Empèdocles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario