sábado, 6 de noviembre de 2010

ACT.40 Ciència (episteme) i opinió ( dóxa)


IDEES PRINCIPALS

Es tracta d’un dialeg entre Socrates (veu de Plató) i Lacó, que apareix al llibre V de la República. Referent a les idees principals fa una distinció entre filosofs, que segons Plató son la minoria ja que son aquells que volen arribar a les idees, i les persones que es guien per els seus sentits, per tant aparençes. Fent d’aquesta manera una separació entre opinió i ciència.

TITOL DEL TEXT

Els minoritaris delerosos del coneixement

ANÀLISI DEL TEXT

Sòcrates, és a dir Plató, es pregunta qui es el vertader filòsof. Per ell el filòsof es aquella persona delerosa, és a dir que desitja el coneixement de la veritat, aquell que vol arribar al coneixement de les idees del món intal·ligible i d’aquesta manera arribar a la saviesa.
Per el contrari, Plató diu, que hi ha persones que es deixen guiar per els sentits i veuen nomes colors, coses boniques, veus melodioses... nomes aparençes d’allo que realment serien les idees. Al igual que els habitants del Mite de La Caverna que només veuen les ombres reflectides i no són capaços d’arribar a la veritable realitat, les idees.
Segons aquesta teoria els filòsofs capaços d’arribar a la veritats són pocs tal com diu ‘ no hi pothaver gaires de capaços’. Té per tant una idea de filòsfofs elitistes ja que Plató era una persona aristocràtica.

Fem una divisió entre l’opinió d’aquelles persones que es troben en el grau de la conjectura i la creença i que viuen en un món d’aparençes com si estiguesin dormin aliens a tot allò que és veritable i vertader. I per altra banda la ciència aquell grau del coneixement en que es troben els filòsofs desperts i contemplant les idees en si i també com aquestes participen en les coses

COMPARACIÓ

Es podria veure la relació amb els sofistes ja que aquests segons Plató estarien en el món de les aparençes, el sensible, ja que ells defensen el relativisme per tant es troben en el grau de coneixement de l’opinió.

Segons Plató el món sensible de les idees és un mon dinàmic i canviant al igual que el pensament d’Heràclit, per altre banda el mon intaligible de les idees correspondria al ésser de Parmènides ja que les idees són inmutables, eternes.. etc.
D’aquesta mateix filòsof trobem un parel·lelisme pel que fa els dos graus de coneixement: l’opinió i la ciència que correspondria respectivament a la via de l’opinió dels sentits i la via de la veritat de la raó, segons la teoria de Parmènides.

En aquesta pàgina web de xtec trobareu explicada resumidament la teoria del coneixement i de les idees de Plató així com altres teories important d'aquest filòsof. També hi ha videos comparatius amb Sòcrates i Plató i del mite de la caverna. Clica aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario