miércoles, 2 de marzo de 2011

ACT. 43 Cartes a Meneceu

IDEES PRINCIPALS

En la carta a Meneceu d'Epicur tracta diferents temes ja que en general ens explica els punts clau de la seva filosofia com la felicitat, la mort, els plaers o l'autosuficiència.

TÍTOL

Escollir plaers camí per la felicitat

ANÀLISI DEL TEXT

Comença animant a les persones a filosofar tant el jove com el vell. El vell ha de filosofar per mantenir-se jove en l’esperit i el jove per arribar a la felicitat.
Seguidament comença a parlar dels déus però no com la majoria de gent creu, perquè aquests pensaments segons ell són suposicions falses, només opinions. Per Epicur els déus són immortals i autosuficients, és a dir, que són feliços per si mateixos, per aquesta raó no es preocupen per els mortals, els homes tal i com creu la majoria de gent ignorant.
Al següent paràgraf parla de la vida i la mort i tal i com ell entén des de una posició materialista. Segons Epicur no hem de tenir por a la mort perquè quan nosaltres som la mort no i es i quan la mort hi és nosaltres ja no hi som. Així dons la mort no és real per els vius ni per els morts, perquè dels vius està allunyada i dels morts no hi és perquè ja no hi són. Tot i així hi ha persones que li temen perquè són aquelles ignorants.

De la mort pasa al destí, a l’interrogant del futur en que segons Epicur no hem de tenir por perquè per una banda som lliures, ja que tot i que la matèria està formada per àtoms aquests presenten una inclinació i desviacions que ens donen un marge de llibertat. Per aquesta raó en part és inesperat i en part ens pertany.

Per finalitzar l’última part de la carta parla dels plaers. La nostra vida està orientada a sentir i obtenir plaer i fugir del dolor, d’aquesta manera quan arribem a l’ataràxia, és a dir, la tranquil·litat de l’ànima podrem assolir la felicitat. Aquest plaer es pot obtenir per diferents vies: així podrem obtenir plaer satisfent un desitj o bé quan no sentim dolor. Per aquesta raó és el principi i el fi de la vida feliç. A través del seny haurem d’elegir entre un desitj present que ens aportara plaer o bé l’extistència de dolor però que més tard ens proporcionarà un plaer superior. ‘D’aquesta manera cal jutjar amb una justa mesura en vista dels guanys i dels prejudicis’, diu Epicur.

Així neix el concepte d’autosuficiència. Aquells que posseïm grans luxes gaudeixen més dolçament d’aquelles coses que en realitat no necessitem. El dolor, en aquest cas de la fam, es pot satisfer amb un plaer natural i necessari com pot ser el pa o qualsevol tipus d’aliment senzill o bé amb un plaer natural però no necessaris com un gran àpat luxós.

Es posiciona en contra d’aquelles persones que pensen que per els epicureistes la felicitat es assolir els plaers, els vicis com el sexe o la festa, en canvi diu Epicur que la felicitat es troba en el judici encertat que investiga les causes de cada elecció a través del seny. Aquell que viu segons el seny, la bellesa i la justícia serà necessàriament feliç.

D’altra banda el fet de viure feliçment esta d’una manera natural lligat a la virtut de la persona.


Aquí trobeu la primera part d'un documental sobre la teoria d'Epicur i la felicitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario