viernes, 13 de mayo de 2011

ACT. 59 L'utilitarisme de John Stuart Mill

IDEES PRINCIPALS

En aquest fragment el filòsof utilitarista John Stuart Mill estableix un equilibri entre la satisfacció i la felicitat. Diu que una persona que la seva capacitat de gaudir es baixa serà molt més fàcil el fet que sigui feliç i aconsegueixi plaer i no una persona que sigui més benestant i tingui més capacitats de satisfer les seves necessitats d’una manera més fàcil.

TÍTOL

Satisfacció i felicitat

ANÀLISI DEL TEXT

El filòsof John Stuart Mill va introduir el principi utilitarista, la seva moral es troba basada en el plaer i la satisfacció que aquesta proporciona, diferent en casos diferents, i que aquesta porta a la felicitat. En la primera part del text diu que tot i que dues persones es trobin en situacions iguals, no sempre tindran els mateixos sentiments en el sentit de satisfacció. Seguidament introdueix el concepte de felicitat. També fa una distinció entre aquelles persones que com estan dotades superiorment poden arribar a la felicitat però per elles aquesta serà imperfecta. Tot i així per John Stuart Mill és millor aquesta situació que no que una persona pensi que és feliç, per ell una felicitat perfecte , ja que ell és una persona imperfecta. D’aquí surt la frase de l’autor: ‘és milloe ser un home satisfet que un porc insatisfet, o millor ser Sòcrates insatisfet, que un boig satisfet.’ Ja que cal desacar que per aquest filòsof hi ha un tipus de plaers, diferent en qualitat i que el millor d’ells es tracata dels plaers intel·lectuals.

COMPARACIÓ

Mill defensa la diferenciació entre plaers intel·lectuals i altres plaers diferenciats en qualitat, a diferència del filmsof utilitasita Benthan, ja que aquest afirma que tots els plaers tenen la mateixa qualitat però que allò que hem de tenir en compte és la seva quantitat; establint així l’aritmètica dels plaers. D’altra banda també podem establir un paral·lelisme amb el filòsof antic Epicur, ja que tots dos basen la recerca de la felicitat en el plaer, i que també difernciava tipus de plaers, com naturals, artificials…

No hay comentarios:

Publicar un comentario