viernes, 13 de mayo de 2011

ACT. 56 Enteniment moral de Hume

IDEES PRINCIPALS

En aquest text el filòsof David Hume, d’acord amb la seva teoria sobre la moral, identifica que allò que fa que actuar d’una determinada manera està determinada pel sentiment, a diferència dels racionalistes anteriors que deien que s’actuava segons la regla; per aquesta raó critica la metafísica. També defineix el concepte de vici i virtut.

TÍTOL

El sentiment: la guia de la bona acció.

ANÀLISI DEL TEXT

La filosofia moral de Hume la tracta a la Investigació sobre el principis morals. En aquest fragment ens exposa la seva teoria de la moral basada en el sentiment. És aquest que dona a passions, emocions i volicions o també a la desaprovació davant una acció. Cal destacar que es tractat d’una nova concepció de la moral, ja que tradicionalment la filosofia, la metafísica concretament, havia establert el fonament de la moralitat en la raó humana, ja que segons ells es podien resoldre els dilemes morals i determinar el que hem de fer.
També diu que la virtut és tota accio o qualitat mental que ofereix a la persona el sentiment plaent de l’aprovació, mentre que el vici és totalment el contrari.
D’altra banda crítica la metafísica com a coneixement així com la seva capacitat per establir les regles basades en la raó per dir allò que està bé o malament.

COMPARACIÓ

Com ja he esmentat anteriorment, cal distingir la moral de Hume basada en el sentiment i la simpatia, amb la moral dels racionalistes i la metafísica basada en la raó i les regles. D’altra banda trobem una certa semblança amb el principi utilitarista de John Stuat Mill en que atribueix que la felicitat ha de ser per el major nombre de persones abans que per la felicitat individual, en la qual basa aquesta felicitat en el plaer i el sentiment moral. Per últim cal diferenciar la ètica materialista de Hume diferenciada de la ètica formal de Kant.

Clica aquí per ampliar el coneixement de la ètica de Hume.
Clica aquí i es descarregarà un document amb diferencies elementals entre la ètica de Kant i Hume

No hay comentarios:

Publicar un comentario