sábado, 29 de mayo de 2010

ACTIVTAT 29:

Comentari de text pàg. 197

IDEES PRINCIPALS

En aquest text Epicur ens parla de la felicitat i els plaers en el qual segon ell el plaer significa felicitat. Tot i així ens parla de diferents tipus de plaers i fins i tot diu que hi ha plaers que millor rebutjar-los perquè ens poden portar dolor o perquè amb aquesta espera aconseguirem un plaer millor. Segons Epicur ens movem per trobar aquest plaer i que ho escollim a través d'una raó calculadora.

TÍTOL

Plaer igual a felicitat
ANÀLISI DEL TEXT

Ja a la primera línia ens diu que hem de tenir coneixement desitjable per la salut del cos que acaba amb la felicitat. Tot els actes i les eleccions que fem ho fem amb la finalitat de no sentir dolor. Ja que segons Epicur diu' El plaer és principi i culminació de la vida feliç' és a dir que en el moment que no sentim plaer no podem ser feliços, ja que un aspecte va lligat i connectat a l'altre. Diu també que el plaer és la raó per la qual ens guiem a triar una cosa o una altre amb la finalitat d'obtenir més plaers. Però per això ens hem de conèixer a nosaltres mateixos. Diferencia diferents tipus de plaer, ja que hi han uns que aporten més felicitat que d'altres i de vegades es preferible dolor perquè al llarg del temps obtindrà un plaer millor. Per tant les persones hem d'utilitzar el seny, l'intel·lecte calculador, per arribar a un màxim de plaer. Sempre jutjant allò millor i preferible.

COMPARACIÓ

Aquest text d’Epicur és un text del qual parla d’una teoria de la felicitat que és l’epicureisme dins del hedonisme, aquesta depen del plaer (hedon). Segons aquesta teoria hem d’utilitzar la raó calculadora per tal de saber escollir amb la finalitat d’obtenir un plaer molt gran.

Aquesta teoria la podem comparar amb la teoria dels estoics, ja que són majoritariament contraries. Per a cada teoria hi ha una manera diferent d’assolir la felicitat i diferents concepcions per el que ells anomenen savis.

Segons els estoics assolir la felicitat significa ferte insensible a tots els patiments aliens i interns, ja que tu no pots decidir res per tant el savi serà qui sàpiga controlar millor els seus sentiments, aquella persona apàtica. La diferència principal que trobem entre les dues teories és que mentre els estoics pensen que no poden elegir res perquè pasa tot necessàriament. Epicur diu que s’ha d’elegir necessàriament utilitzant el seny per tal d’obtenir més plaer i més felicitat.

Altre teoria amb la que podriem comparar és l’utilitarisme que tot i que es troba dins de l’hedonisme trobem una gran diferència. Mentre que l’utilitarisme busca el plaer i la felicitat per un major nombre de persones, l’epicureisme busca el plaer individual.




Aquesta és la primera part d'un petit documental sobre la concepció de la felicitat del filòsof Epicur.
Aquí teniu la continuació:
-2na part.
-3ra part.

No hay comentarios:

Publicar un comentario