sábado, 29 de mayo de 2010

ACTIVITAT 25:

Definicions TEMA 9
Temperament: Conjunt de sentiments i passions que resulten difícils de modificar.

Amoralitat: Sense sentiti moral, no saber distingir entre el bé i el mal.

Consciència moral: Capacitat d’adonar-se que unes formes de vida, valors o principis són més humanitzadors i moralmente millor que altres. Distingir entre el bé i el mal.

Responsabilitat: És la capacitat de respondre als nostres actes.

Llibertat externa: tipus de llibertat que es caracteritza per la manca de coacció externa.

Llibertat interna: tipus de llibertat que es caracteritza per la manca de coacció interna, relacionada amb la llibertat de voluntat.

Condicionament: És considera que som lliures en la mesura que estem condicionats per una sèrie de factors.

Raó universal: segons Hepicur i els estoics és aquella llei que regeix totes les coses (l’univers) i que conseqüentment implica l’existència del destí.

Predestinacionisme: És la teoria que defensa que tot està predestinat. Per tant la nostra llibertat és mínima.

Monisme fisicalista: és un tipus de determinisme científic que redueix l'univers a matèria i els moviments dels cossos a moviments mecànics.

Principi de causalitat: és aquell que diu que tota causa té un efecte i tot efecte be derivat d’una causa.

Determinisme genètic: del determinisme científic. Wilson troba en la dotació genètica de cadascun de nosaltres les causes de totes les nostres actuacions.

Volició: acte de la voluntat.

Indeterminisme: aquella teoria que defensa que no estem determinats sinó que som lliures.

Existencialisme: teoria defensada per Heidegger, Jaspers, Comuns i Sartre, considera que l'esser humà esta condemnat a ser lliure, pode
m construir la nostra vida com vulguem.

Autonomia moral: es quan la persona es dona la llei moral a si mateixa.

Nivell preconvencional: la persona te per juste allò que satisfà els seus interessos. Es respecten les normes nomes per les conseqüències que pot comportar vulnerar-les.

Nivell convencional: persona considera just allò que concorda amb les lleis propers de la societat. Es membre d'una societat de la qual reconeix i admet les normes i els principis.

Nivell postconvencional: les persones distingeixen entre les normes de la societat i els principis morals universals. Son persones autònomes i el seu comportament es regeix pels principis que la seva pròpia consciència reconeix com a universalment vinculants.

Ètica de l'atenció o la cura: Compasió per les persones més properes.

Principi de responsabilitat (Hans Jonas): Sosté que hem de deixar el nostre entorn tal i com ens l'hem trobat per les futures generacions.

Aquest és un trailer de la película 'Un Buen Hombre':
Vicente (Tristán Ulloa) i Fernando (Emilio Gutiérrez Caba) són amics íntims a més de companys de treball. Ambdós són professors en la Facultat de Dret, i ambdós pertanyen a la classe mitja alta, a la burgesia acomodada. Fernando, major que Vicente, és catedràtic i ocupa una figura paternal en la vida de Vicente.

Una tarda, de forma casual, Vicente és testimoni de com Fernando mata a la seva dona. Incapaç d'anar a la policia, tampoc pot entendre i molt menys perdonar al seu amic, a causa de la seva fèrria religiositat i la seva rigidesa moral. Poc a poc la seva consciència moral cau abaix, fins no distingir entre el bé i el mal.



No hay comentarios:

Publicar un comentario