viernes, 28 de mayo de 2010

ACTIVITAT 24:

Un dilema hipotètic (pàg. 189)

A Europa viu una dona que pateix un tipus especial de càncer i es morirà aviat. Hi ha un medicament que els metges pensen que la pot salvar, És una forma de radio que un farmacèutic de la mateixa ciutat acaba de descobrir. La droga és cara, però el farmacèutic està cobrant deu vegades el que li ha costat fer-la. Va pagar 200 euros pel material i n’està cobrant 2000 per una petita dosi. El marit de la dona malalta, Heinz, demana diners a tothom que coneix, però només pot reunir 1000 euros, la meitat del que costa. Li diu al farmacèutic que la seva zona s’està morint i li suplica que li vengui el medicament més barat o que deixi que li pagui més endavant. El farmacèutic diu:
- No, jo el vaig descobrir i en trauré diners.
Heinz està desesperat i pensa atracar l’establiment per robar el medicament per a la seva dona.

PREGUNTES

1. Heinz ha de robar el medicament? Per què o per què no?

Seria una difícil decisió, però l'estima i l'amor que té per la seva dona és major a l'acte moralment dolent de robar. Ja que si la seva dona moris cauria sobre la consciència de Heinz.

2. Si Heinz no estimés la seva dona, hauria de robar el medicament per ella? És Heinz responsable del qui li passi a la seva dona? Per què o per què no?

En el cas que no l'estimés però que visqués amb ella, hi hauria un vincle afectiu, i tot hi no haver-hi amor, hi hauria una amistat. D'aquesta manera potser que si l'hauria de robar. Heinz no té la culpa de la seva malaltia però si no roba aquest medicament si seria culpable i en part responsable.

3. Té Heinz la mateixa responsabilitat amb la seva dona en cas que no l'estimi? Per què o per què no?

En aquest cas podríem mirar la situació des de diferents perspectives. La primera imaginem que no l'estima però que viuen junts i estan sempre junts, per tant té afecte amb ella. En aquest és totalment responsable.
Segons un altre perspectiva imaginem que no l'estima però que no té cap tipus de relació amb ella, llavors no té la mateixa responsabilitat.

4. Si suposem que la persona malalta no es la seva dona, sinó un estrany, Heinz ha de robar el medicament? Per què o per què no?

Se suposa que hem de ser solidaris i bones persones amb els altres i que si trobem una persona que el necessita hauríem d'ajudar-lo. Però no podem anar roban sempre que algú necessiti la nostra ajuda, però si podem ajudar d'una altre manera.
Ja que a la pràctica les persones no som així.

5. La gent ha de fer qualsevol cosa per salvar la vida dels altres en qualsevol cas?

Si ho ha de fer però a la pràctica, sincerament crec que no, seria impossible ajudar a tothom. No podem portar a la nostra consciència tots els moments dolents de les persones alienes. Ja que se suposa que totes aquestes persones tenen un Heinz que robin un medicament per salvar la seva vida.

6. El fet que Heinz robi va en contra de la llei. Això fa que sigui moralment dolent? La gent ha de fer tot el possible per evitar anar contra la llei?

És cert que va contra la llei, però la llei tampoc és moralment correcte ja que deixa morir una persona per qüestions econòmiques a diferencia de Heinz que fa un acte moralment incorrecte per tal de salvar una vida.

En aquest video es planteja un altre dilema, AMISTAD o HONOR?

No hay comentarios:

Publicar un comentario